in

Lelaki yang Akan Ditarik Masuk ke Neraka oleh Wanita

Betapa hebatnya tarikan wanita. Bukan saja di dunia, tapi juga di akhirat yang tak kalah hebat tarikannya. Maka, kaum lelaki yang bergelar ayah, suami, saudara atau anak harus memainkan peran mereka dengan baik.

suami istri

Betapa hebatnya tarikan wanita. Bukan saja di dunia, tapi juga di akhirat yang tak kalah hebat tarikannya. Maka, kaum lelaki yang bergelar ayah, suami, saudara atau anak harus memainkan peran mereka dengan baik.

1. Ayahnya

Jika seseorang yang bergelar ayah tidak memedulikan anak perempuannya di dunia,  tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajarkan shalat, mengaji, dan sebagainya,  membiarkan anak perempuannya tidak menutup aurat,  hanya memberi kemewahan dunia saja, maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.

Duhai lelaki yang bergelar Ayah, bagaimanakah keadaan anak perempuanmu sekarang? Apakah kau mengajar shalat dan shaum (puasa) padanya? Menutup aurat? Pengetahuan agama? Jika tidak terpenuhi, maka bersedialah untuk menjadi bagian dari neraka.

2. Suaminya

Apabila suami tidak memedulikan tindak tanduk isterinya, membiarkannya bergaul bebas, membiarkannya  berhias diri untuk lelaki yang bukan mahramnya, walaupun suami adalah orang yang alim, suami adalah orang yang shalatnya  tidak pernah bolong, suami  yang shaumnya tidak pernah lalai, Maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dalam neraka.

Duhai lelaki yang bergelar suami, bagaimanakah keadaan istri tercinta sekarang? Dimanakah dia? Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau jaga mengikuti ketetapan Islam, maka terimalah keniscayaan yang akan kauterima sehidup semati bersamanya hingga neraka.

3. Saudara Lelakinya

Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga kehormatan wanita jatuh pada saudara lelakinya (kakak, paman). Jika mereka hanya mementingkan keluarganya saja dan adik atau keponakannya dibiarkan dari ajaran Islam, maka tunggulah tarikan mereka di akhirat kelak.

Duhai lelaki yang mempunyai saudara perempuan, jangan hanya menjaga amalmu dan melupakan amanah yang lain. Karena kau juga akan diminta pertanggungjawaban di akhirat kelak.

4. Anak Lelakinya

Apabila seorang anak laki-laki tidak menasihati ibunya perihal kelakuan yang tidak dibenarkan dalam Islam, bila ibu membuat kemungkaran, mengumpat, memfitnah, mengunjing, maka anak itu akan ditanya dan dimintai pertanggungjawaban di akhirat kelak. Dan bersama menemani ibunya di neraka.

Duhai anak lelaki, sayangilah ibumu, nasihatilah dia jika bersalah atau lalai. Karena ibu juga insan biasa, tak lepas dari melakukan dosa. Selamatkanlah dia dari ancaman neraka, jika tidak, kau juga akan ditarik menjadi teman di dalamnya. []

What do you think?

Written by

Writer di Rumah Keluarga Indonesia

Istri yang Sangat Menghargai Suami

Seburuk Apapun Kelakuan Lelaki, Seburuk Apapun Kelakuan wanita